Meedoen in Meierijstad

In de gemeente Meierijstad telt iedereen mee. De gemeente Meierijstad is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geselecteerd als 1 van de 25 koploper-gemeenten in Nederland. Koploper- gemeenten zetten zich extra in om het ‘VN verdrag van rechten van mensen met een beperking’ om te zetten naar lokale initiatieven. In de gemeente Meierijstad moet iedereen mee kunnen doen. Hoe de gemeente Meierijstad zich hiervoor inzet staat in de nieuwsbrief:

https://gemeente-meierijstad.email-provider.nl/web/vdxrqemnsl/0k80cmn3f7/txl4nx6rkh/vn098vvqve

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Meedoen in Meierijstad

‘Iedereen doet mee’ moet in Meierijstad tussen oren zitten

SINT-OEDENRODE – Inwoners van Meierijstad met een beperking moeten onbeperkt kunnen meedoen. Hiervoor heeft Meierijstad dit en komend jaar in totaal 332.00 euro over. ,,Een festival kan bijvoorbeeld subsidie aanvragen om een gebarentolk in te zetten.” Robèrt van Lith 09-10-19 Bron: Brabants Dagblad

Openbare gebouwen in Meierijstad moeten beter toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Er moeten meer openbare toiletten komen voor deze doelgroep. En websites moeten beter zichtbaar zijn voor mensen met een visuele beperking. Deze plannen behoren tot het actieplan Lokale Inclusie Agenda Meierijstad 2019-2020. Of beter gezegd: plannen die het mogelijk maken dat iedereen kan meedoen in Meierijstad. 

Lees ook

‘Onbeperkt meedoen’

Het college van B en W heeft dit en komend jaar in totaal 332.000 euro beschikbaar voor ‘Onbeperkt meedoen’.  Hiervan is 100.000 euro bestemd voor een subsidiefonds. ,,Stichtingen kunnen bijvoorbeeld geld aanvragen om hun website beter zichtbaar te maken voor mensen die slecht kunnen zien”, zegt Sandra Langenbach. Zij is als  ambassadeur aangetrokken om mensen met een beperking zo veel mogelijk mee te laten doen. ,,Of een festival kan bijvoorbeeld subsidie aanvragen om een gebarentolk in te zetten.” 

Volgens wethouder Rik Compagne (HIER) maakt dit actieplan duidelijk, ‘dat iedereen meetelt’. ,,Het moet tussen de oren zitten. Niet alleen bij de ambtenaren van de gemeente, maar bij alle inwoners, bedrijven en organisaties.” Bij het opstellen van het actieplan werd samengewerkt met tal van belanghebbenden, zoals ervaringsdeskundigen, de Seniorenraad en Stichting Toegankelijk Meierijstad. 

Ambassadeur 'inclusie' Sandra Langenbach, ervaringsdeskundige Iris Wijnen van de landelijke stichting Dovenschap, wethouder Rik Compagne en Gerard Visser van Toegankelijk Meierijstad (vlnr) na afloop van het persgesprek.
Ambassadeur ‘inclusie’ Sandra Langenbach, ervaringsdeskundige Iris Wijnen van de landelijke stichting Dovenschap, wethouder Rik Compagne en Gerard Visser van Toegankelijk Meierijstad (vlnr) na afloop van het persgesprek. © Robèrt van Lith/BD

Maar dat wil niet zeggen dat we er al zijnRik Compagne , Wethouder Meierijstad

Meierijstad is in Brabant een van de drie kartrekkers op het gebied van ‘meedoen’, naast Breda en Reusel-De Mierden. Deze gemeenten werden door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geselecteerd als koploper-gemeenten omdat zij ‘volwaardig meedoen’ hoog op de agenda hebben staan. ,,Maar dat wil zeker niet zeggen dat we er al zijn”, benadrukt Compagne. ,,Ook Meierijstad heeft nog veel te verbeteren.” 

‘Niet schrikbarend’

Het college komt binnenkort met een uitgewerkt voorstel om openbare gebouwen beter toegankelijk te maken. ,,We hebben met een groep vrijwilligers 77 openbare gebouwen in Meierijstad gecontroleerd”, zegt bestuurslid Gerard Visser van Toegankelijk Meierijstad. Hij wil nog niet zeggen hoeveel gebouwen niet voldeden. ,,Het rapport ligt nog ter goedkeuring bij het college van burgemeester en wethouders.” Volgens Visser is het ‘niet schrikbarend’. ,,Maar een aantal openbare gebouwen, vooral in Veghel, zal nóóit honderd procent toegankelijk zijn. Dat komt bijvoorbeeld omdat er een grote trap voor de entree staat.” 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor ‘Iedereen doet mee’ moet in Meierijstad tussen oren zitten

Sport- en Zorgatelier WYzorg opent nieuwe locatie in Franciscanessenklooster in Veghel

Sinds 1 juli 2019 heeft Sport- en Zorgatelier WYzorg een nieuwe locatie in het Franciscanessenklooster in Veghel. Mensen met een centraal neurologische aandoening zoals Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), Parkinson of MS kunnen daar op maandag en donderdag van 10 uur tot 17.00 uur terecht voor sportieve en creatieve dagbesteding of fysiotherapie. ‘Wij hebben gemerkt dat er in Meierijstad behoefte is aan een dagbestedingsplek waar mensen onder professionele begeleiding kunnen bewegen, creatief bezig kunnen zijn en hun dag kunnen invullen op een manier zoals zij dat zelf graag willen’, aldus Yvonne Petit, een van de oprichters van het Sport- en Zorgatelier WYzorg.

Anders dan bij dagbestedingsinstellingen waar vooral de nadruk ligt op creatief bezig zijn of werken met dieren, vindt WYzorg het belangrijk dat mensen bewegen, gezond blijven en zich fit voelen. Iedereen kan bij WYzorg meedoen op een manier die past onder deskundige begeleiding en met persoonlijke aandacht. Bij WYzorg kun je creatief bezig zijn, je kunt komen ontspannen in de mooie kloostertuin, een kop koffie drinken met lotgenoten of een krantje lezen als je daar zin in hebt. De nieuwe locatie in het Franciscanessenklooster leent zich hier prima voor; midden in de samenleving (hartje centrum) maar wel omgeven met de nodige rust en ruimte.

Vrijwilligers
De inzet van vrijwilligers werkt al heel goed op de locatie van WYzorg in Oisterwijk. Op deze manier wil WYzorg ook gaan werken op de nieuwe locatie. Ze hopen met de inbreng van bezoekers, vrijwilligers en verwijzers in Veghel een goede plek te creëren. Iedereen die het leuk vindt om op een of andere manier betrokken te zijn bij het Sport-en Zorgatelier van WYzorg is welkom. Je kunt hierbij denken aan gastvrouwen of gastheren of mensen die graag willen wandelen of fietsen met de bezoekers. Je kunt hiervoor contact met opnemen via 085-4868390 of via info@wyzorg.nl.

Lees meer over het Sport en Zorgatelier in Veghel op website van Zorgbelang Brabant/Zeeland: https://zorgbelang-brabant.nl/…/sport-en-zorgatelier-wyzor…/

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Sport- en Zorgatelier WYzorg opent nieuwe locatie in Franciscanessenklooster in Veghel

Raadsinformatiebijeenkomst over de eindevaluatie van de prototypes toekomstige rol en positie van de WSD.

Leden van de kennisgroep Participatie/Migratie en Jeugd/Onderwijs van de Adviesraad waren op 26 juni 2019 aanwezig bij de raadsinformatiebijeenkomst over het vraagstuk: hoe gaan gemeenten in de toekomst organiseren dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk vinden? De verschillende aanwezige gemeenten informeerden de aanwezigen over de uitkomsten van het door hen gekozen prototype, waarmee ze sinds 2017 geëxperimenteerd hebben.

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Raadsinformatiebijeenkomst over de eindevaluatie van de prototypes toekomstige rol en positie van de WSD.

Samen investeren in het ontwikkelen van talent: vormgeven van de Lokale Educatieve Agenda (LEA)

Op donderdag 20 juni 2019 vond, in het stadhuis van Veghel,  een middag plaats met betrekking tot de Lokale Educatie Agenda. Naast de wethouders Van de Pas (o.a. onderwijs) en Rozendaal (o.a. jeugdzorg) en beleidsmedewerkers, waren onder andere ook bovenschoolse directeuren van de besturen primair onderwijs in Meierijstad, directeuren van de beide samenwerkingsverbanden, medewerkers CJG/BJG, Kinderdagopvang, Wijnu en ONS welzijn, zorgcoördinatoren Voortgezet Onderwijs en een lid van de kennisgroep Jeugd/Onderwijs van de Adviesraad Sociaal Domein Meierijstad aanwezig.

Thema’s die deze middag aan de orde kwamen waren:

– Onderwijsachterstanden
– Aansluiting onderwijs – jeugdhulp
– Aansluiting onderwijs – participatie
– Andere thema’s

Zowel voor als na de pauze gingen de aanwezigen in vier groepen, onder leiding van een beleidsmedewerker, uiteen om over de bovenstaande thema’s te discussiëren, waarna in de grote groep een terugkoppeling plaats vond.

Tijdens de besprekingen in de groepen kwamen de volgende knelpunten aan de orde:

– Onderwijs en Jeugdhulp kennen elkaar te weinig. Dat geldt zeker ook voor de Kinderdagopvang en Jeugdhulp.
– Men loopt vast door de wachtlijsten, waardoor aan de voorkant de BJG’s te weinig aan ‘voorkoming van erger’ kan doen.  Aanbieders zitten te gauw aan hun plafond.
– Ouderparticipatie, zeker in het geval van de vele vechtscheidingen. Maar ook ouders die met eigen experts, soms wel 5-6, aansluiten in het overleg over hun kind

© 2019 Fenna van Bergen Tekst & Fotografie

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Samen investeren in het ontwikkelen van talent: vormgeven van de Lokale Educatieve Agenda (LEA)

Symposium ‘Samen werken en samenwerken in Meierijstad’ op donderdag 13 juni 2019

Dit symposium werd georganiseerd ter gelegenheid van het pensioen van Frank van Geffen, oud gemeentesecretaris van de voormalige gemeente Schijndel en tot vandaag projectleider bij de gemeente Meierijstad.

De samenwerking tussen de overheid en de samenleving was een terugkerend thema in Franks loopbaan. De mooiste zaken voor Meierijstad werden en worden gerealiseerd door het samen te doen: veel partijen hebben een deel van de puzzel en samen weet en kun je vaak meer. En léér je meer. Participatie gaat met vallen en opstaan. Een onderdeel van leren en participeren is het bereid zijn te luisteren naar elkaar, het met elkaar – zo open mogelijk – in gesprek gaan.

Samenwerkingspartners van de gemeente Meierijstad gaven op dit symposium hun kijk op deze samenwerking en deelden hun ervaringen. Aan de hand van hun (prikkelende) stellingen gingen we in gesprek over de samenwerking: Hoe kijken zij naar deze samenwerking en wat leert ons dat voor de toekomst. Welke rol zien zij weggelegd voor de lokale overheid? in Meierijstad nu en in de toekomst.

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Symposium ‘Samen werken en samenwerken in Meierijstad’ op donderdag 13 juni 2019

Werkbezoek op dinsdag 12 februari 2019 bij de WSD in Boxtel

Vanochtend hebben leden van de Adviesraad en leden van de Kennisgroep Participatie een werkbezoek afgelegd bij de WSD in Boxtel. 

WSD-Groep is een mensontwikkelbedrijf dat mensen, die door een beperking of om andere redenen zelfstandig geen werk kunnen vinden, begeleidt naar zo regulier mogelijk werk. WSD-Groep heeft ruim 2000 mensen in dienst. Door hen te helpen ontwikkelen en door een intensieve begeleiding is 80% van hen gedetacheerd bij overheid, gemeenten en bedrijven in de driehoek Tilburg-Den Bosch-Eindhoven.

Kijk hieronder naar de bedrijfsfilm van de WSD.

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Werkbezoek op dinsdag 12 februari 2019 bij de WSD in Boxtel

Symposium “Jeugdzorg: 4 jaar transitie, hoe nu verder?”

Leden van de Adviesraad waren vanmiddag, maandag 28 januari 2019, aanwezig bij het symposium “Jeugdzorg: 4 jaar transitie, hoe nu verder?”, dat georganiseerd werd door de Adviesraad Sociaal Domein Oss.

Vier jaar geleden is de transitie in de jeugdzorg in gang gezet. Het doel was meer uitgaan van eigen kracht, integraliteit (één gezin, één plan), ruimte voor de professional, werken in en dichtbij het gezin. En ook: toegang op sterkte, wonen doe je thuis, regionale zorg waar dat kan, aandacht voor complexe problematiek, meer preventie, minder bureaucratie en geen wachtlijsten”, aldus de Adviesraad Oss in een persbericht. “Wat betekent dat voor kinderen met ernstige problematiek en voor de bescherming van het kind? Omdat het beleid voor 2020 en verder vanaf nu wordt voorbereid, willen we juist op dit moment de balans opmaken. Waar staan we nu, en hoe gaan we verder?”

Gasten
Te gast was jurist en pedagoog Adri van Montfoort. Hij werkte in de jeugdzorg als hulpverlener, onderzoeker en leidinggevende. Ook René Peters was aanwezig. Hij was wethouder in de gemeente Oss met portefeuille jeugdzorg tijdens de transitie en is momenteel Tweede Kamerlid van het CDA. Ook de Osse wethouder Kees van Geffen kwam aan bod.

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Symposium “Jeugdzorg: 4 jaar transitie, hoe nu verder?”

Margo van Grinsven over de inclusieve samenleving

Trots op ons raadslid Margo van Grinsven! Vandaag in de Stadskrant Veghel een mooi artikel over de Startbijeenkomst: Meierijstad voor iedereen!

Ook u kunt meedenken over een leven in Meierijstad waar iedereen mee kan doen, ook mensen met een beperking! Kom naar de bijeenkomst en deel uw ideeën met andere inwoners en de gemeente Meierijstad. Samen bereiken we meer.

Maandag 26 november 2018 van 14.00 tot 17.00 uur ’t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel.

Aanmelden kan via e-mail: meedoen@meierijstad.nl

De rechten van mensen met een beperking zijn vastgelegd in het VN-Verdrag Handicap. Meierijstad is koplopergemeente op het gebied van inclusie.

© 2018 Fenna van Bergen Tekst & Fotografie

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Margo van Grinsven over de inclusieve samenleving

Geld&Zo geopend per 13 november 2018 in Schijndel

Vanaf dinsdag 13 november 2018 kunnen inwoners bij Geld&Zo terecht voor hulp bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren, het aanvragen van regelingen of het controle krijgen èn houden op je geldzaken.

Geld&Zo is iedere dinsdag van 14.00 – 16.00 uur en donderdag van 9.00 – 11.30 uur geopend.

Locatie: Welzijn De Meierij in ’t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel.

Een afspraak maken is niet nodig.

foto Welzijn De Meierij

© 2018 Fenna van Bergen Tekst

Geplaatst in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Geld&Zo geopend per 13 november 2018 in Schijndel