Gemeente Meierijstad kent sinds 2017 een Adviesraad Sociaal Domein. In deze raad geven inwoners gevraagd en ongevraagd advies aan het college van B&W op het gebied van Jeugd, Onderwijs, Participatie, Migratie, Geestelijke Gezondheidszorg en Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
In de adviesraad zijn vacatures ontstaan. De adviesraad zoekt enthousiaste en maatschappelijk betrokken kandidaten, die mee willen denken en inhoud willen geven aan burgerparticipatie.
Op dit moment zijn er de volgende vacatures:
Lid ASD met aandachtsgebied Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en GGZ
Lid ASD die zich bezig houdt met beheer van de website en social media
Functie-eisen
U heeft affiniteit met bovengenoemde aandachtgebieden
U staat open voor signalen uit de samenleving en deze signalen (samen met de collega’s in de raad) weet te vertalen naar adviezen die het individuele belang overstijgen.
U bent sociaal, collegiaal en respectvol en kunt in een groep samenwerken.
U bent geen raadslid of burgercommissielid.
Wat wordt geboden?
Naast zinvol en interessant vrijwilligerswerk, bestaat de mogelijkheid tot scholing in het Sociaal Domein. Daarnaast ontvangt u een onkostenvergoeding.
Met grote verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het plotseling overlijden van Jan Sleegers.
Jan heeft zich vele jaren ingezet voor de burgers van Meierijstad in deze Adviesraad en daarvoor in de Wmo-raad Veghel. Voor al zijn werkzaamheden is Jan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Wij denken met veel waardering terug aan zijn inzet en betrokkenheid en wensen zijn familie veel sterkte toe.
Het bestuur en de leden van de Adviesraad
Geplaatst inGeen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Jan Sleegers, gewaardeerd lid kennisgroep participatie, overleden
In de uitgave ‘Senior-Rooi’ is aandacht besteed aan de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) Meierijstad. De voorzitter Emmely Bunk en de voorzitter van het aandachtsgebied Wmo lichten hun inzet toe.
De ASD is inmiddels versterkt met drie nieuwe leden voor het aandachtsgebied jeugd en onderwijs. Zij stellen zich binnenkort aan u voor op deze site onder ‘wie is wie‘.
Wij danken degenen die de moeite genomen hebben om te reageren op onze oproep.
Het bestuur
Geplaatst inGeen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Versterking ASD
In de Jeugdwet, Participatiewet en de Wmo is het participeren van burgers binnen de gemeentes vastgelegd. De gemeente Meierijstad geeft hieraan sinds 2017 mede vorm door de instelling van de Adviesraad Sociaal Domein.
In deze raad hebben inwoners uit de gemeente zitting, zij adviseren burgemeester en wethouders, gevraagd en ongevraagd, vanuit inwonersperspectief, op het gebied van jeugd, onderwijs, participatie, migratie, Wmo en ggz.
Op zoek naar zinvol vrijwilligerswerk?
In de adviesraad zijn 2 vacatures ontstaan. Wij zoeken enthousiaste en maatschappelijk betrokken kandidaten, die mee willen denken en met ons inhoud willen geven aan burgerparticipatie. Wij zoeken met name inwoners met belangstelling voor de aandachtsgebieden jeugd en onderwijs.
Je kwaliteiten
Wij vinden het belangrijk dat je affiniteit met de genoemde aandachtsgebieden hebt. Daarnaast dat je open staat voor signalen uit de samenleving en deze signalen (samen met je collega’s in de raad) weet te vertalen naar adviezen die het individuele belang overstijgen. Daarnaast dat je sociaal, collegiaal en respectvol bent en het prettig vindt om in een groep samen te werken.
Werken in de adviesraad komt neer op gemiddeld een halve dag per week.
Wat bieden wij de leden van de adviesraad?
Naast zinvol en interessant vrijwilligerswerk binnen de adviesraad, waarin samenwerking binnen werkgroepen centraal staat, bestaat de mogelijkheid tot scholing in het Sociaal Domein. Daarnaast ontvangen de leden een onkostenvergoeding.
In de gemeente Meierijstad telt iedereen mee. De gemeente Meierijstad is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geselecteerd als 1 van de 25 koploper-gemeenten in Nederland. Koploper- gemeenten zetten zich extra in om het ‘VN verdrag van rechten van mensen met een beperking’ om te zetten naar lokale initiatieven. In de gemeente Meierijstad moet iedereen mee kunnen doen. Hoe de gemeente Meierijstad zich hiervoor inzet staat in de nieuwsbrief:
SINT-OEDENRODE – Inwoners van Meierijstad met een beperking moeten onbeperkt kunnen meedoen. Hiervoor heeft Meierijstad dit en komend jaar in totaal 332.00 euro over. ,,Een festival kan bijvoorbeeld subsidie aanvragen om een gebarentolk in te zetten.” Robèrt van Lith 09-10-19 Bron: Brabants Dagblad
Openbare gebouwen in Meierijstad moeten beter toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Er moeten meer openbare toiletten komen voor deze doelgroep. En websites moeten beter zichtbaar zijn voor mensen met een visuele beperking. Deze plannen behoren tot het actieplan Lokale Inclusie Agenda Meierijstad 2019-2020. Of beter gezegd: plannen die het mogelijk maken dat iedereen kan meedoen in Meierijstad.
Het college van B en W heeft dit en komend jaar in totaal 332.000 euro beschikbaar voor ‘Onbeperkt meedoen’. Hiervan is 100.000 euro bestemd voor een subsidiefonds. ,,Stichtingen kunnen bijvoorbeeld geld aanvragen om hun website beter zichtbaar te maken voor mensen die slecht kunnen zien”, zegt Sandra Langenbach. Zij is als ambassadeur aangetrokken om mensen met een beperking zo veel mogelijk mee te laten doen. ,,Of een festival kan bijvoorbeeld subsidie aanvragen om een gebarentolk in te zetten.”
Volgens wethouder Rik Compagne (HIER) maakt dit actieplan duidelijk, ‘dat iedereen meetelt’. ,,Het moet tussen de oren zitten. Niet alleen bij de ambtenaren van de gemeente, maar bij alle inwoners, bedrijven en organisaties.” Bij het opstellen van het actieplan werd samengewerkt met tal van belanghebbenden, zoals ervaringsdeskundigen, de Seniorenraad en Stichting Toegankelijk Meierijstad.
Maar dat wil niet zeggen dat we er al zijnRik Compagne , Wethouder Meierijstad
Meierijstad is in Brabant een van de drie kartrekkers op het gebied van ‘meedoen’, naast Breda en Reusel-De Mierden. Deze gemeenten werden door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geselecteerd als koploper-gemeenten omdat zij ‘volwaardig meedoen’ hoog op de agenda hebben staan. ,,Maar dat wil zeker niet zeggen dat we er al zijn”, benadrukt Compagne. ,,Ook Meierijstad heeft nog veel te verbeteren.”
‘Niet schrikbarend’
Het college komt binnenkort met een uitgewerkt voorstel om openbare gebouwen beter toegankelijk te maken. ,,We hebben met een groep vrijwilligers 77 openbare gebouwen in Meierijstad gecontroleerd”, zegt bestuurslid Gerard Visser van Toegankelijk Meierijstad. Hij wil nog niet zeggen hoeveel gebouwen niet voldeden. ,,Het rapport ligt nog ter goedkeuring bij het college van burgemeester en wethouders.” Volgens Visser is het ‘niet schrikbarend’. ,,Maar een aantal openbare gebouwen, vooral in Veghel, zal nóóit honderd procent toegankelijk zijn. Dat komt bijvoorbeeld omdat er een grote trap voor de entree staat.”
Geplaatst inGeen categorie|Reacties uitgeschakeld voor ‘Iedereen doet mee’ moet in Meierijstad tussen oren zitten
Sinds 1 juli 2019 heeft Sport- en Zorgatelier WYzorg een nieuwe locatie in het Franciscanessenklooster in Veghel. Mensen met een centraal neurologische aandoening zoals Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), Parkinson of MS kunnen daar op maandag en donderdag van 10 uur tot 17.00 uur terecht voor sportieve en creatieve dagbesteding of fysiotherapie. ‘Wij hebben gemerkt dat er in Meierijstad behoefte is aan een dagbestedingsplek waar mensen onder professionele begeleiding kunnen bewegen, creatief bezig kunnen zijn en hun dag kunnen invullen op een manier zoals zij dat zelf graag willen’, aldus Yvonne Petit, een van de oprichters van het Sport- en Zorgatelier WYzorg.
Anders dan bij dagbestedingsinstellingen waar vooral de
nadruk ligt op creatief bezig zijn of werken met dieren, vindt WYzorg het
belangrijk dat mensen bewegen, gezond blijven en zich fit voelen. Iedereen kan
bij WYzorg meedoen op een manier die past onder deskundige begeleiding en met
persoonlijke aandacht. Bij WYzorg kun je creatief bezig zijn, je kunt komen
ontspannen in de mooie kloostertuin, een kop koffie drinken met lotgenoten of
een krantje lezen als je daar zin in hebt. De nieuwe locatie in het
Franciscanessenklooster leent zich hier prima voor; midden in de samenleving
(hartje centrum) maar wel omgeven met de nodige rust en ruimte.
Vrijwilligers De inzet van vrijwilligers werkt al heel goed op de locatie van WYzorg in Oisterwijk. Op deze manier wil WYzorg ook gaan werken op de nieuwe locatie. Ze hopen met de inbreng van bezoekers, vrijwilligers en verwijzers in Veghel een goede plek te creëren. Iedereen die het leuk vindt om op een of andere manier betrokken te zijn bij het Sport-en Zorgatelier van WYzorg is welkom. Je kunt hierbij denken aan gastvrouwen of gastheren of mensen die graag willen wandelen of fietsen met de bezoekers. Je kunt hiervoor contact met opnemen via 085-4868390 of via info@wyzorg.nl.
Leden van de kennisgroep Participatie/Migratie en Jeugd/Onderwijs van de Adviesraad waren op 26 juni 2019 aanwezig bij de raadsinformatiebijeenkomst over het vraagstuk: hoe gaan gemeenten in de toekomst organiseren dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk vinden? De verschillende aanwezige gemeenten informeerden de aanwezigen over de uitkomsten van het door hen gekozen prototype, waarmee ze sinds 2017 geëxperimenteerd hebben.
Geplaatst inGeen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Raadsinformatiebijeenkomst over de eindevaluatie van de prototypes toekomstige rol en positie van de WSD.
Op donderdag 20 juni 2019 vond, in het stadhuis van Veghel, een middag plaats met betrekking tot de Lokale Educatie Agenda. Naast de wethouders Van de Pas (o.a. onderwijs) en Rozendaal (o.a. jeugdzorg) en beleidsmedewerkers, waren onder andere ook bovenschoolse directeuren van de besturen primair onderwijs in Meierijstad, directeuren van de beide samenwerkingsverbanden, medewerkers CJG/BJG, Kinderdagopvang, Wijnu en ONS welzijn, zorgcoördinatoren Voortgezet Onderwijs en een lid van de kennisgroep Jeugd/Onderwijs van de Adviesraad Sociaal Domein Meierijstad aanwezig.
Zowel voor als na de pauze gingen de aanwezigen in vier
groepen, onder leiding van een beleidsmedewerker, uiteen om over de
bovenstaande thema’s te discussiëren, waarna in de grote groep een
terugkoppeling plaats vond.
Tijdens de besprekingen in de groepen kwamen de volgende knelpunten aan de orde:
– Onderwijs en Jeugdhulp kennen elkaar te weinig. Dat geldt zeker ook voor de Kinderdagopvang en Jeugdhulp. – Men loopt vast door de wachtlijsten, waardoor aan de voorkant de BJG’s te weinig aan ‘voorkoming van erger’ kan doen. Aanbieders zitten te gauw aan hun plafond. – Ouderparticipatie, zeker in het geval van de vele vechtscheidingen. Maar ook ouders die met eigen experts, soms wel 5-6, aansluiten in het overleg over hun kind