Kennisgroep Participatie en Migranten maakt kennis met de armoede ambassadeur Mieke Bosch van de gemeente Meierijstad

Op dinsdag 18 september 2018 heeft de Kennisgroep Participatie en Migranten kennis gemaakt met de armoede-ambassadeur Mieke Bosch.

Mieke Bosch is de nieuwe armoede-ambassadeur in Meierijstad. Het Rijk geeft gemeenten extra middelen voor het signaleren en bestrijden van (onzichtbare) armoede. De gemeente Meierijstad actualiseert met dit geld bestaande regelingen – en pakt nieuwe initiatieven op. Belangrijk initiatief is de aanstelling van een armoede-ambassadeur, voorlopig voor een periode van één jaar.

Mieke Bosch werkte 25 jaar bij een bank en heeft veel ervaring met financiële producten als hypotheken en verzekeringen. Daarnaast legde Mieke de afgelopen jaren als schuldhulpverlener veel contacten bij diverse maatschappelijke organisaties. Dat komt zeker ten goede in haar nieuwe functie als ambassadeur voor mensen met schulden- of armoedeproblematiek.

Mieke vertelt: “Op enig moment paste ik niet meer in de bankwereld omdat er ook steeds meer commerciële aspecten belangrijk werden. Ik heb toen de keuze gemaakt om ontslag te nemen en mijn hart te volgen. Ik startte met de opleiding maatschappelijk werk. Na mijn studie kon ik direct aan de slag gaan bij de gemeente Veghel, daarna bij de gemeente Oss en later bij de intergemeentelijke sociale dienst Optimisd als schuldhulpverlener.Daar heb ik ook een groot netwerk op kunnen bouwen wat nu prima uitkomt. Want ik zie het vooral als mijn taak om op zoek te gaan naar de doelgroepen die niet bij ons als gemeente bekend zijn. Het verbinden van de initiatieven en organisaties die op het gebied van armoede en schulden ook actief zijn. Er gebeurt al heel veel (goeds) op dit gebied. Maar er is ook nog veel onbekendheid van de vele mogelijkheden op het gebied van ondersteunende maatregelen en extra bijstand. Dat wil ik heel graag in beeld gaan brengen. Elkaar kennen en elkaar kunnen vinden is belangrijk.”

In het verleden klopten vooral mensen met een bijstandsuitkering aan bij de gemeente voor ondersteuning bij hun ontstane schuldproblematiek. De doelgroep is echter de laatste jaren sterk veranderd. Mensen raken in de problemen door echtscheidingen, vanuit een faillissement. Of ZZP-ers met laag inkomen of mensen met hoge hypotheken van wie het huis onder water staat. Dit geeft een hele andere dimensie aan het vak schuldhulpverlening en ondersteuning rondom de ontstane armoede.

Mieke vertelt: “Ik wil graag in gesprek met huisartsen, met werkgevers, met maatschappelijk werk, met (vrijwilligers) organisaties en ook met collega’s uit onze gemeente. Zij zijn vaak de partijen waar mensen komen die tot onze doelgroep behoren. Het signaleren van geldproblemen is belangrijk en ik wil samen met hen daarvoor aandacht creëren.

Menno Roozendaal, verantwoordelijk wethouder, is een groot voorstander van het inzetten van de armoede ambassadeur: “Mieke heeft een unieke toegevoegde waarde in deze functie. Zij kan zich volledig vrijmaken voor dit specifieke werk. Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht komt voor onze burgers met een financiële kwetsbaarheid.”

Mieke is dagelijks telefonisch bereikbaar via haar rechtstreekse nummer 0413 381 676. En u kunt haar mailen via armoedeambassadeur@meierijstad.nl

© 2018 Fenna van Bergen Tekst

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.